Zorgverzekering

Welke zorgverzekering past het best bij mij?

Wat verandert er in de zorgverzekering?

Jaarlijks veranderen de premies van zorgverzekeringen. De premies zullen over het algemeen jaarlijks stijgen, dus het wordt jaar in jaar uit alleen maar duurder.

Er zijn een aantal belangrijke data die je alvast in je agenda kunt noteren:

 • 21 september 2021: Elk jaar wordt op Prinsjesdag bekend gemaakt wat er allemaal in de zorgverzekering verandert. De overheid bepaalt dit allemaal voor ons. Op deze dag wordt de verwachte hoogte van de zorgpremie besproken, maar ook de hoogte van het eigen risico en de inhoud van het basispakket.
 • 12 november 2021: Op deze dag worden alle premies van alle zorgverzekeraars in Nederland bekendgemaakt. Je hebt ongeveer 6 weken de tijd om van zorgverzekering te switchen.
 • 31 december 2021: Dit is de laatste dag voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als je je oude op die dag hebt stopgezet.

  Zorgpremie basisverzekering

  Een bedrag dat je maandelijks aan je zorgverzekeraar betaald om verzekerd te zijn heet zorgpremie. Bij vrijwel alle zorgverzekeraars is de inhoud van de basisverzekering over het algemeen gelijk. Het zit hem in de hoogte van de premie dat van zorgverzekeraar tot zorgverzekeraar erg kan verschillen. De laatste paar jaren was de hoogte van de basisverzekering alleen maar gestegen. Dit komt bijvoorbeeld door hogere zorgkosten en salariskosten. Er wordt verwacht dat de zorgpremie voor het opkomende jaar ook zal stijgen. Op Prinsjesdag zal er hierover meer bekend worden gemaakt.

  Eigen risico en zorgtoeslag

  Het eigen risico is een bepaald bedrag dat je aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt voor jouw zorgverzekeraar tot vergoeding overgaat. Veel zorgkosten gaan eerst uit het eigen risico af voordat je een vergoeding krijgt. De hoogte van het eigen risico varieert erg, van 385 euro tot 885 euro. De hoogte van je eigen risico kun je zelf bepalen. Maak je veel zorgkosten, dan is het verstandig om het eigen risico laag te houden. Je betaalt dan wel maandelijks een iets hogere zorgpremie. Als je niet veel zorgkosten maakt, dan kun je je eigen risico op 885 euro zetten. Hierdoor krijg je flinke korting op je maandelijkse zorgpremie. Tot je 18e jaar worden de zorgkosten vergoed. Daarna moet je vanaf je 18e jaar zelf je zorgverzekering gaan betalen. Een zorgtoeslag is een kleine bijdrage van de overheid om je zorgkosten te kunnen betalen. Veel jongeren en huishoudens met een laag inkomen komen in aanmerking voor een zorgtoeslag. Hoe hoog de zorgtoeslag wordt is sterk afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

  Welke zorgverzekeraar moet ik nemen

  Tegenwoordig heb je zoveel keus dat je soms hoofdpijn krijgt welke zorgverzekeraar de beste keus voor je is. Ga zelf even goed nadenken, moet je veel zorgkosten maken voor het komende jaar? Zo ja, dan is het verstandig het eigen risico laag te houden en een zorgverzekeraar te kiezen waar je geen beperkt aantal ziekenhuizen hebt om behandeld te worden. Als je een bepaalde aandoening hebt dat niet in het ziekenhuis in jouw stad wordt behandeld, maar elders, dan zou het fijn zijn als je de kosten daarvoor grotendeels vergoed krijgt en niet een klein deel of helemaal geen vergoeding daarvoor ontvangt. Ook is het handig om te kijken of je aanvullend verzekerd wil worden. Heb je bijvoorbeeld tandarts, orthodontie of fysio nodig, dan kun je deze in je pakket meenemen. Je kunt je wensen en behoeften in bijvoorbeeld Independer invullen en deze vergelijker kijkt welke zorgverzekering het best bij je past op basis van je wensen en behoeften. Zo weet je dat je een goede keus hebt gemaakt!

 • 2021-2024