Financiën

Financiën

Praktische stappenplan voor grip op je geld

Het beste kun je je financiën op orde krijgen én houden door te gaan budgetteren. Met het stappenplan die hieronder wordt uitgelegd, kun je de acties nemen die daarvoor nodig zijn. Allereerst maak je een begroting zodat je inzicht krijgt waar je in- en uitgaven zijn. Ook is het van belang om doelen op te stellen die je graag in de toekomst zou willen bereiken.

Wat is je doel?

Bedenk wat voor jou de belangrijkste reden is dat je met je geldzaken aan de slag gaat. Als je dit weet, dan kun je concreter doelen opstellen voor de toekomst. Wat is de belangrijkste reden dat je met je geldzaken aan de slag wilt? Voorbeelden hiervan zijn: ik wil graag mijn schulden aflossen of ik wil minder werken. Of ik wil weten waaraan ik te veel geld uitgeef. Of ik wil me geen zorgen maken om geld en ik wil sparen voor iets moois. Hieronder wordt in vier stappen uitgelegd hoe je grip op je geld kunt krijgen.

Stap 1: Zorg voor een goede administratie

Zorg dat je alle informatie over je geldzaken makkelijk kunt terugvinden. Zo heb je sneller overzicht over je financiën. Ook wanneer je hulp van iemand krijgt, is het handig om je administratie op orde te hebben.

Alles op orde krijgen

Soms is het nodig dat je je administratie op moet ruimen. Hieronder worden een aantal tips gegeven hoe je dat het beste kunt doen. Tips voor het op orde houden van je administratie:
  • Betaal rekeningen automatisch als dat kan. Zo zorg je er in ieder geval dat je altijd op tijd betaalt.
  • Controleer bankafschrijvingen.
  • Spreek met je partner af wie de administratie doet. Neem dit samen regelmatig door.
  • Bewaar belangrijke post in een fysieke map/digitale map.
  • Verwerk je post: wordt er wat van je verwacht of moet je iets gaan betalen?
  • Maak de post dagelijks open en gooi alle reclame weg.
  • Log regelmatig in op de sites waar je facturen digitaal worden aangeboden.

Stap 2: Maak een overzicht

Wat zijn je inkomsten? Heb je schulden? Waar blijft je geld? Door een begroting te maken en een overzicht van je in- en uitgaven te maken weet je meteen of er financiële ruimte is. Sommige inkomsten en uitgaven komen iedere maand terug; andere ieder kwartaal of eens per jaar. Reken daarom alle in-en uitgaven om naar een gemiddeld bedrag per maand. Let er wel op dat je geen bedragen dubbel telt. De bedragen vind je in de bij- en afschrijvingen van je bankrekening. Contante uitgaven kun je in een kasboek noteren. Vergeet ook niet het bedrag dat je maandelijks spaart. Ook is het slim om maandelijks een bedrag te reserveren voor (jaarlijkse) rekeningen die nog gaan komen. Maak een begroting op papier, op je laptop of met behulp van het gratis online Persoonlijk Budgetadvies van bijvoorbeeld het Nibud. Je ziet direct of je in-en uitgaven in balans zijn.

Stap 3: Inzicht krijgen in je in- en uitgaven

Als het goed is heb je nu alle in- en uitgaven op een rijtje staan. Als je alle uitgaven van de inkomsten aftrekt, weet je of je inkomsten en uitgaven met elkaar in balans zijn. Op die manier kun je zo elke maand rondkomen zonder te veel zorgen hierover te moeten maken. Heb je je begroting met behulp van het online Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud gemaakt? Dan kun je ook zien wat vergelijkbare huishoudens gemiddeld uitgeven aan elke post. Zo kun je jezelf vergelijken en bepalen wat voor jou de  mogelijkheden zijn om te besparen.

Inkomsten aanvullen?

Op Google kun je kijken of je in aanmerking komt voor bepaalde toeslagen of tegemoetkomingen om je inkomsten aan te vullen. Vaak zul je dit zelf moeten aanvragen. Heb je een minimuminkomen? Informeer dan bij je gemeente of je recht hebt op lokale regelingen zoals kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen.

Stap 4: Maak keuzes en goede prioriteiten

Nu kun je makkelijker bepalen welke keuzes je moet maken en waar je prioriteiten liggen. Het is voor iedereen anders wat slim is om te doen.
  • Wil je gaan besparen? Maak dan een bespaarplan. Denk ook aan het doel dat je voor ogen had toen je met je geldzaken aan de slag ging: sparen, schulden aflossen, een huis kopen… En misschien kom je juist tot de conclusie dat het allemaal goed loopt.
  • Met het geld dat je bespaart kun je je buffer (verder) aanvullen. Het advies is om maandelijks 10 procent van je inkomen te sparen. Wij adviseren elk huishouden om een minimale buffer aan te houden voor onverwachte, noodzakelijke uitgaven. Wat voor jou een goed bufferbedrag is, bereken je hier.

Wat als je je doelen of keuzes bijstelt?

Als je je doelen of keuzes bijstelt, is het verstandig om het stappenplan nog eens te doorlopen. Dat geldt ook wanneer je inkomsten- of uitgavensituatie verandert, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding, een nieuwe baan, een verhuizing of een terugval in inkomsten. Als je snel inzicht hebt in je nieuwe financiën, voorkom je geldproblemen. Voor meer informatie kun je ons online formulier invullen.
2021-2024